Jak postupovat při rozvodu manželství?
26. července 2021 Charita Přerov

Jak postupovat při rozvodu manželství?

Další z cyklu rodinného práva od služby Občanská poradna a poradna pro dlužníky je tu pro Vás.
Když se manželství dostane do situace, kdy je nenapravitelně rozvráceno a manželé nemají zájem v něm dále setrvat, přichází na řadu rozvod.

Problematiku rozvodu opět upravuje občanský zákoník § 755 a následující: § 755

Manželství může být rozvedeno, je-li soužití manželů hluboce, trvale a nenapravitelně rozvráceno.

Přesto mohou nastat situace, kdy soud manželství nerozvede, a to

  • Pokud by to bylo v rozporu se zájmem nezletilého dítěte. Toto ustanovení se týká „zvláštních důvodů“, ke kterým patří například invalidita dítěte, fyzické nebo psychické postižení dítěte.
  • Nebo se zájmem manžela, který rozvrat manželství nezavinil. Pokud by rozvodem utrpěl závažnou újmu. Opět jde např. o situaci, kdy je manžel, který rozpad manželství nezavinil invalidní, nebo se u něj projevila závažná choroba a rozvodem by byl značně poznamenán. Toto ustanovení se neuplatní, pokud spolu manželé 3 roky nežijí.

Než přistoupí manželé k rozvodu, musí nejprve upravit péči o děti, a to buď dohodou, nebo rozhodnutím soudu.

Pak mohou soud požádat o rozvod manželství. Občanský zákoník rozlišuje dva typy rozvodu, a to nesporný a sporný.

Podmínkou pro nesporný rozvod je, že manželství trvá déle než jeden rok a manželé spolu déle než šest měsíců nežijí. Manželé ke společnému návrhu na rozvod manželství připojí dohodu o úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení a případně výživného pro dobu po rozvodu s ověřenými podpisy.   Forma nesporného rozvodu je cestou, jak dosáhnout klidného a bezproblémového rozvodu. Soud v takovém případě nezkoumá příčinu rozpadu manželství. Podmínkou ovšem je, že manželé jsou schopni se dohodnout.

Někdy však nastávají situace, kdy je dohoda mezi manželi obtížná nebo dokonce nemožná. Pak přichází na řadu rozvod sporný. Návrh na rozvod manželství podává jeden z manželů. Soud v takovém případě zjišťuje příčiny rozvratu manželství a soud se tak může protáhnout na několik stání. Často právě u těchto jednání dochází k tzv. „praní špinavého prádla“ a manželé na sebe vytahují všechno špatné, co si v manželství udělali.

Majetek se v průběhu tohoto jednání neřeší a přichází na řadu až po rozvodu manželství.  Jaké jsou možnosti vypořádání společného majetku po rozvodu, tomu se budeme věnovat v příští kapitole.

 

 

Mgr. Martina Krejčířová

vedoucí/sociální pracovník
Tel.: 777 729 521 E-mail: _hEkU.56LTCBVbenT-uk87j7T-M