Adventní věnce a růžové brýle
6. prosince 2023 Charita Přerov

Adventní věnce a růžové brýle

O víkendu začal advent a u nás, v Rodinném klubu Maria v Kojetíně, jsme se na něj pečlivě připravili. Nastříhali jsme chvojí (uchráněn nebyl žádný jehličnan v našem dosahu), nakoupili jsme ozdoby a začali jsme s tvořením adventních věnců. Měli jsme mezi sebou studentku zahradnické školy, které šla práce hezky od ruky, takže v průběhu chvilky před námi stály úhledně seřazené věnce, které mohly směle konkurovat těm ze zahradnictví.

Pokaždé ale záleželo na zvycích toho, kdo vyráběl, protože někdo místo větviček zvolil raději barevné řetězy a těmi pak omotával korpus. Fantazii se meze nekladly, a možná právě proto pak vznikly věnce bohaté, barevné a třpytivé, ze kterých doslova přecházel zrak. Věnce, které vystihovaly vkus svých tvůrců, krásné ve své specifičnosti.
Při tvoření jsme se bavili i o adventu a jeho významu, o jménech jednotlivých svíček a třeba i o tom, že svíčky by se měly postupně zapalovat proti směru hodinových ručiček. Shodli jsme se na tom, že s adventem máme spojené i nakupovaní dárků, abychom mohli udělat radost nejbližším, především dětem. A co by udělalo radost nám, dospělým? Třeba růžové brýle. Díky nim by byl svět krásnějším, laskavějším a lepším místem. S růžovými brýlemi by možná nebylo vidět, kdo má jakou barvu pokožky a možná by se ztratily i šmouhy od dětských dlaní na oknech, které jsme zatím nestihli umýt. Takže milý Ježíšku, i já prosím o jedny ...❤

20231201_103200(2) 20231201_123641 IMG_20231201_111703

Mgr. Pavlína Dostálová