Vypořádání společného jmění manželů po rozvodu
25. srpna 2021 Charita Přerov

Vypořádání společného jmění manželů po rozvodu

V minulém článku jsme se věnovali problematice rozvodu. V případě, že šlo o sporný rozvod, přichází téma vypořádání společného jmění manželů až po něm.Vypořádání společného jmění manželů se věnují § 736 a násl.  z. č. 89/2012 Sb., kde najdeme tři možné způsoby.

Prvním z nich je dohoda. Písemná forma dohody se podle občanského zákoníku vyžaduje,  pokud byla uzavřena za trvání manželství nebo pokud je předmětem vypořádání věc, u které se vyžaduje písemná forma, např. nemovitost.

Písemnou formu dohody o vypořádání společného jmění však doporučujeme i v případě, že manželé nevypořádávají nemovitost.

 

Druhým způsobem vypořádání společného jmění manželů je rozhodnutí soudu. Pokud se manželé nedohodnou, může některý z nich podat k soudu žalobu na vypořádání společného jmění manželů. K podání žaloby musí dojít do tří let od zániku společného jmění manželů (obvykle do tří let od nabytí právní moci rozsudku o rozvodu). Výsledkem řízení u soudu je rozsudek, kterým soud rozdělí vlastnické právo k jednotlivým prvkům SJM a uloží tomu z bývalých manželů, který získá majetek ve vyšší hodnotě, povinnost zaplatit druhému z manželů vypořádací podíl, jehož konkrétní výši vypočítá.

Pokud se manželé nedohodnou, ani jeden z nich nepodá žalobu, přichází na řadu třetí způsob podle § 741 občanského zákoníku. Pokud do tří let od zániku společného jmění (respektive do tří let od právní moci rozsudku o rozvodu), nedojde k jeho vypořádání, pak platí, že hmotné věci přecházejí do vlastnictví toho z manželů, který je pro svou potřebu a potřebu své rodiny využívá. Nemovité věci jsou nadále v podílovém spoluvlastnictví obou bývalých manželů a jejich podíly jsou stejné.  

Co se týká dluhů. Je potřeba říci, že pokud jsou součástí společného jmění manželů dluhy, musí manželé pamatovat na to, že vypořádáním společného jmění nesmí být dotčeno právo třetí osoby. (§ 737 z.č. 89/2012 Sb.). Vypořádání dluhů má účinky pak pouze mezi manžely. 

V takovém případě je tedy dobré nejprve projednat možnost vyvázání jednoho z bývalých manželů z úvěrové smlouvy s věřitelem a pak teprve přistoupit k uzavření dohody o vypořádání společného jmění.

Téma dluhů nás bude provázet i po několik příštích měsíců. Od 1. 1. 2022 totiž vejde v účinnost zákon č. 286/2021 Sb., kterým se mění občanský soudní řád i exekuční řád. Tento zákon přináší v exekucích řadu změn, a právě jim se budeme v následujících měsících věnovat.