Postní almužna
15. února 2021 Charita Přerov

Postní almužna

Na čtyřicetidenním postním putování jsou nám modlitba, půst a almužna směrovkami, abychom se neztratili a dorazili až k velikonoční studni s živou vodou. Letos bude mít postní almužna také online podobu, kterou pro Vás připravujeme.

Aktivita Postní almužny se nám chce stát konkrétním symbolem našeho putování a povzbudit nás v odříkání věcí, které ke svému životu nezbytně nepotřebujeme. Odřeknout si kávu, sladkost nebo jiné drobné věci se může jevit jako malá kapka v moři, pár korun vhozených do postničky, které samy o sobě mnoho neznamenají. I malé krůčky nás však posouvají k cíli a uděláme-li jich více, ujdeme kus cesty. I pár korun v postničkách tak dohromady tvoří pomoc, která v konkrétních rodinách a domácnostech znamená dřevo na zimu, školní pomůcky pro děti, možnost zájmových kroužků, léků nebo brýlí. Konkrétní pomoc tam, kde by to bez našeho postního snažení nebylo reálné.

Nebojme se i letos dát svému postnímu úsilí konkrétní obrysy a skrze postní pokladničku pomoci lidem v našem okolí. Postničku si můžete vyzvednout ve vašem kostele a na Květnou neděli ji tam zase naplněnou přinést.
Na začátku postní doby stojí odhodlání dostát svým předsevzetím, což může znázorňovat i postání pokladnička, kterou si odnášíme domů. Náročnější je však během čtyřicetidenního putování vytrvat a dotáhnout svá předsevzetí do konce. A přinést naplněnou (i pár korunami) pokladničku zpět do kostela na Květnou neděli. Ze zhruba 520 rozdaných pokladniček se jich vrátí cca 10%. Pojďme to společně letos změnit.

Pokud víte o konkrétních rodinách či lidech, kteří by pomoc z Postní almužny potřebovali, můžete jejich jméno vhodit přímo do kasičky nebo se obrátit na Charitu Přerov. V letošním roce je také možnost zaslat svůj dar na účet 227848719/0300 do poznámky pro příjemce napište "Postní almužna".



Přejeme vám požehnané postní putování.