Jaký byl Den s Charitou Přerov ve fotografiích?
16. září 2021 Charita Přerov

Jaký byl Den s Charitou Přerov ve fotografiích?

Dne 10. 9. 2021 proběhl v obchodním centru Galerie Přerov Den s Charitou Přerov.
Na již tradiční akci Charity Přerov nechyběly známé tváře města Přerova i široká veřejnost.

„Jsem velmi ráda, že mezi Charitou Přerov a obchodním centrem Galerii Přerov funguje taková spolupráce. Jsme velmi rádi, že již druhým rokem můžeme Den s Charitou Přerov realizovat právě zde,“ uvedla ředitelka Charity Přerov, Mgr. Alena Pizúrová.

Na akci církevní neziskové organizace Charity Přerov nechyběly stánky všech 7 služeb, které Charita Přerov poskytuje. Návštěvníkům se nejrůznějšími formami předvedla každá z nich a mohli si zakoupit i nejrůznější rukodělné výroby od klientů služby Setkávání seniorů SPOLU či sazenice granátového jablka, které vypěstovali sami klienti Nízkoprahového denního centra Lorenc, které poskytuje zázemí pro občany města Přerova bez stálého domova. Nechyběl ani Bazar Daruj – Ber, v rámci něj si návštěvníci odnesli nemálo krásných starožitných kousků a mnoho dalšího.

DSC02662

IMG_20210910_092023
Rukodělné výrobky služby Setkávání seniorů SPOLU.

IMG_20210910_103212

DSC02609
Prodej sazenic granátovníku.
„U nás si mohli všichni za dobrovolný příspěvek odnést sazenice granátovníku, které klienti NDC LORENC (poz. Nízkoprahového denního centra Lorenc) sami zasadili a vypěstovali. Z práce měli obrovskou radost, protože se těšili na to, že jimi vypěstované sazeničky někoho dalšího potěší.“ Uvedla po akci vedoucí Nízkoprahového denního centra Lorenc, Bc. Adéla Trumberová.

IMG_20210910_091753
Stánek bazaru Daruj - Ber.

Charitní pečovatelská služba, která nabídla k vyzkoušení nejrůznější kompenzační pomůcky včetně těch, s nimiž se běžně člověk nesetká, měla k dispozici gerontologický oblek simulující pocit člověka, jenž není schopný se bez kompenzačních pomůcek sám pohybovat. „Nejhorší na tom jsou ty brýle, které zužují periferní vidění, to, že člověk nemůže ohnout klouby, na to se dá ještě zvyknout. Nepříjemná je i špatná  stabilita,“ uvedla jedna z návštěvnic, která měla zájem si  oblek vyzkoušet.

DSC02616

Občanská poradna a poradna pro dlužníky měla připraven zábavný a odborný kvíz, na kterém si každý prověřil svou finanční gramotnost.

IMG_20210910_092002

Zdravotní sestry z Domácí zdravotní a hospicové péče zájemcům měřily krevní tlak a poskytovaly související informace.

IMG_20210910_091222

Klientky služby Setkávání seniorů SPOLU aktivně předvedly kondiční cvičení, kterému se věnují v rámci služby, kterou pravidelně navštěvuji. „Jsem velmi ráda, za to, že jsme se seniorkami ze služby Setkávání seniorů SPOLU předvedly různé techniky cvičení včetně nového cvičení s vibrujícími tyčemi flexibary,“ uvedla vedoucí služby Setkávání seniorů SPOLU, Mgr. Martina Krejčířová.

IMG_20210910_095554

Romské komunitní centrum Žížalka mělo připraveno dětský koutek, kde si děti zkusily různé interaktivní a zábavné hry rozvíjející logické myšlení. Nechybělo ani něco na malování a sladká odměna.

DSC02654

Druhé Romské komunitní centrum Lačo jilo - Dobré srdce se postaralo o doprovodný hudební program. „Jednalo se o naší vlastní tvorbu. Nastoupily k nám nové děti, takže pro některé to byla premiéra, ale zvládly to skvěle. Jde nám především o to, aby se díky této aktivitě měly možnost dostat mimo jejich lokalitu a mohly se prezentovat a rozvíjet. Super odezvou na naši práci je, že se nám hlásí čím dál více dětí.“ Za Romské komunitní centrum Lačo Jilo - Dobré srdce uvedl vedoucí služby Bc. Ivan Kandrač, MPP.

IMG_20210910_134322

V podvečerních hodinách byla jako závěr úspěšného Dne s Charitou Přerov sloužena mše za pracovníky a klienty Charity Přerov v kostele svatého Vavřince v Přerově.

„Za akcí Dne s Charitou Přerov stojí všichni sociální pracovníci, zaměstnanci, kterým patří poděkování nejen za tento Den, ale  za všechnu jejich odvedenou práci, bez které by Charita Přerov nebyla taková, jaká je,“ dodává za PR a marketing Vendula Novotná.

Ing. Romana Nitková

PR, marketing