Nízkoprahové denní centrum Lorenc

Kde nás najdete

Adresa

U Bečvy 904/1, Přerov 75002

Na koho se můžete obrátit

Mgr. Markéta Jurníková

vedoucí služby, sociální pracovník
Tel.: 603 363 225 E-mail: 88EuVd545nExZ9enW7c-6b9j-okmYZhaa8kmb

DiS. Tereza Vráblíková

sociální pracovník
Tel.: 731 783 088 E-mail: a.EobZ2n~8ovZ9enW7c-6b9j-okmYZhaa8kmb

Lucie Doleželová DiS.

sociální pracovník
Tel.: 732 795 502 E-mail: 7npsVW8g7.Mo2~l7VX~z83hgc5prRb~lW5pJ

Kateřina Šimková

PSS
Tel.: 604 177 967 E-mail: 68Go87d7Tlvw1~l7VX~z83hgc5prRb~lW5pJ

Gabriela Zbranková

PSS
Tel.: 739 711 594 E-mail: 28oBZ3b7TsoBR.agc8m%C%h_~hIhT65j4mnhTj

Lenka Krejčí

provozní koordinátor
Tel.: 605 771 359 E-mail: 7.AuRWaj0cpsQOQh~.Ey.W7%WkvDRW7r

Pro koho je služba určena

Lidé bez domova

Kontaktní údaje

Nízkoprahové denní centrum Lorenc

Typ služby
Nízkoprahová denní centra

Poskytovatel
Charita Přerov

Kraj
Olomoucký kraj

Způsob poskytování
ambulantní, terénní

Vedoucí služby
Mgr. Markéta Jurníková

Registrační číslo služby

Poslání a cíle

Posláním Nízkoprahového denního centra Lorenc je poskytovat ambulantní a terénní formou pomoc osobám, které se ocitly bez přístřeší. Službou chceme předcházet jejich sociálnímu vyloučení, zdravotním komplikacím způsobeným tímto stylem života a motivovat je k postupnému začlenění do běžného života společnosti. Veškerá pomoc je konána v souladu s křesťanskými principy a hodnotami, jako jsou důstojnost člověka, spravedlnost, solidarita a odpovědné zacházení se zdroji.

Cílové skupiny

osoby bez přístřeší

Činnosti

poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy, pomoc při řešení nepříznivé životní situace osob bez přístřeší, pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu, sociální poradenství, informování veřejnosti o problematice osob bez domova, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí

Další informace

Primárním cílem je prostřednictvím sociálního poradenství a materiální pomoci přispívat ke zmírnění negativních dopadů bezdomovectví na jednotlivce i společnost.

Poskytované služby Nízkoprahového denního centra:

Ambulantní forma:

• Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.
    - Umožnění celkové hygieny těla – služba spočívá v poskytnutí hygienického zázemí a hygienických potřeb (příp. ochranných pomůcek)
    - Pomoc při osobní hygieně – sprchování, holení, praní, poskytnutí ošacení a obuvi z šatníku.
  • Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy.
    - Vytvoření podmínek pro přípravu stravy – k dispozici kuchyňka s nádobím pro ohřev stravy, příp. poskytnutí potravin.
    - Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí
    - Pomoc při vyřizování osobních záležitostí – sociální poradenství při jednání na úřadech, v orientaci sociálních dávek, při vyřizování dokladů totožnosti, při zprostředkování lékařské péče, včetně doprovodů při jednání se sociálními a veřejně dostupnými institucemi.

Pomoc při vyřizování osobních záležitostí je součást individuálního plánu každého klienta NDC Lorenc. Využití telefonu a PC s internetem – klient může využít telefon či internet pouze v případech, kdy to povede k řešení jeho nepříznivé sociální situace. Telefon či internet lze využít zejména k jednání o zaměstnání, ubytování a řešení závazků klienta.

Pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob – zprostředkování kontaktu s rodinou může probíhat za pomoci a podpory sociálního pracovníka nebo je zprostředkovaný kontakt na křesťanskou duchovní službu – má za cíl duchovní oporu klientů. Do NDC docházejí kněží, kazatelé z různých církevních sborů, aby s uživateli pohovořili o jejich problémech a duchovních rozměrech života. Tato setkání jsou nepravidelná, podle zájmů uživatelů. Pomoc kontaktování rodinných příslušníků probíhá písemně či telefonicky. Další aktivity podporující sociální začleňování je např. pořádání besed či přednášek s preventivními a osvětovými tématy.

Terénní forma:

• Pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.
    - Pomoc při osobní hygieně – pracovník po předchozí domluvě s klientem zajistí pomoc při oholení, s výkonem osobní hygieny, poskytnutí základních hygienických potřeb formou hygienického balíčku.

• Poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy.
    - Pomoc při zajištění stravy - pracovník po předchozí domluvě s klientem zajistí výdej suché stravy, podání nealkoholického nápoje.
    - Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a obstarávání osobních záležitostí

Pomoc při vyřizování běžných záležitostí – doprovod klienta – na úřady nebo k lékaři a do dalších sociálních a veřejně dostupných služeb. Tato služba může zahrnovat také pomoc při jednání s těmito institucemi, pomoc s orientací ve způsobu jejich fungování. Využití telefonu – klient může využít telefon NDC Lorenc, ale pouze v těch případech, kdy to povede k řešení jeho nepříznivé sociální situace. Telefon lze využít zejména k jednání o zaměstnání, ubytování a řešení závazků uživatele.

Pomoc při obnovení nebo upevnění kontaktu s rodinou a pomoc a podpora při dalších aktivitách podporujících sociální začleňování osob - zprostředkování kontaktu s rodinou může probíhat za pomoci a podpory sociálního pracovníka nebo zprostředkování kontaktu na křesťanskou duchovní službu – má za cíl duchovní oporu klientů. Pomoc kontaktování rodinných příslušníků písemně či telefonicky. Další aktivity podporující sociální začleňování, popř. nabídnutí možnosti účasti na besedách či přednáškách pořádaných v ambulantní formě služby Nízkoprahového denního centra Lorenc.

Provozní doba služby:
Po  8:00 - 16:00     terénní froma 8:00 - 14:00
Út   8:00 - 15:00     terénní froma 8:00 - 14:00
St   8:00 - 16:00     terénní froma 8:00 - 14:00
Čt   8:00 - 15:00     terénní forma 8:00 - 14:00
Pá  8:00 - 15:00
So  9:00 - 12:00
O nedělích a svátcích je NDC zavřeno.