Potravinová sbírka. Aneb když je každá konzerva je prospěšná
18. listopadu 2020 Charita Přerov

Potravinová sbírka. Aneb když je každá konzerva je prospěšná

Již od roku 2016 se Charita Přerov zapojuje do Potravinové sbírky, kterou organizují potravinové banky ve všech krajích. Sbírka potravin je realizována pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a Evropskou federací potravinových bank

Již od roku 2016 se Charita Přerov zapojuje do Potravinové sbírky, kterou organizují potravinové banky ve všech krajích. Sbírka potravin je realizována pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a Evropskou federací potravinových bank.

Do sbírky se zapojuje mnoho obchodů, my jsme „zakotvili“ v tzv. malém Tescu v Přerově na Tř. 17. listopadu. Již pátý podzim tak naši dobrovolníci vyrazí na svou „směnu“ do obchodu. Letos bude vše probíhat v omezeném provozu, aby byla dodržena všechna hygienická pravidla a nařízení.“ Uvádí za potravinovou sbírku Mgr. Emílie Šmídová.

Dobrovolníci vybírají darované potraviny. Lidé ke svému nákupu jednoduše přihodí trvanlivé potraviny, které za pokladnou darují do nachystaných beden.

Se sbírkou mám jako koordinátor i účastník velmi dobrou zkušenost. Někteří lidé do obchodu přijdou přímo s cílem přispět do sbírky, někteří přispějí alespoň drobností, jsou však i tací, kteří nám darují doslova plný koš potravin. Potravinu často vloží do bedny děti, které s rodiči nakupují, čímže se učí štědrosti. Někdy se také stane, že přispěje člověk, který se svěří, že sám ví, jaké to je mít nouzi – žil na ulici nebo byl ve velmi náročné situaci a nyní, když má možnost, chce pomoci těm, co to štěstí zatím neměli,“ doplňuje Emílie Šmídová.


V minulém roce bylo vybráno 625 kg potravin a 102,5 kg drogistického zboží.  Darované potraviny jsou přerozdělovány mezi klienty Charity Přerov, kteří jsou často ve velmi náročných životních situacích. Tato materiální pomoc jim pomáhá ušetřit na jiné důležité věci. V současné době, která zamávala s mnohými rodinnými rozpočty, bude takovýchto lidí v nouzi přibývat.
Do chodu sbírky se zapojuje mnoho dobrovolníků z řad zaměstnanců Charity Přerov, tak i jejich rodinných příslušníků nebo studentů.


„Již tuto sobotu 21. 11. 2020  v TESCu Tř. 17. listopadu od 8:00 do 18:00. V případě, že budete mít zájem, můžete právě i Vy něco ze svého nákupu věnovat do potravinové sbírky. Všichni, kteří to potřebují, budou velmi rádi za každou Vaší věnovanou konzervu, paštiku, něco malého na zub, čaje, těstoviny nebo drogistické zboží. Děkujeme všem, kteří ke sbírce přispívají. Pro nás jsou potraviny a drogerie samozřejmostí, ale pro mnoho lidí představují těžko dostupné věci.“ doplňuje Vendula Novotná.

 

Ing. Romana Nitková

PR, marketing
Tel.: 605 073 218 E-mail: ~hzk4Z2f4mxy.Z4WHiEo8~l4YanBZd54Ys