Občanská poradna a poradna pro dlužníky: "Jak na společné jmění manželů."
1. března 2021 Charita Přerov

Občanská poradna a poradna pro dlužníky: "Jak na společné jmění manželů."

Občanská poradna a poradna pro dlužníky si pro Vás připravuje cyklus k rodinnému právu. První díl se vztahuje ke Společnému jmění manželů. V následujícím textu naleznete ty nejdůležitější informace shrnuté do stručné podoby. Co tedy je to společné jmění manželů? Jak je definováno? Jak je to s dluhy v manželství? Nejen tohle se dočtete v připraveném článku.

Občanský zákoník říká, že součástí společného jmění manželů je to, co nabyl jeden z manželů nebo oba společně za trvání manželství. Patří sem tedy jak majetek, tak dluhy.

Z tohoto pravidla, ale existují výjimky. Do společného jmění manželů nepatří:

  • Věci, které slouží k osobní potřebě jednoho z manželů (věci osobní povahy).
  • Vše, co jeden z manželů nabyl darem, dědictvím nebo odkazem.
  • Vše, co jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy (např. škoda na zdraví).
  • Vše, co nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví. Např. manžel vlastnil ve výlučném vlastnictví zahradu, kterou prodal. Penízky jsou tedy výlučně jeho. Nepatří do společného jmění.
  • Vše, co nabyl jeden z manželů jako náhradu škody na svém výlučném majetku. Např. na domě, který vlastní jen manžel došlo k požáru a pojišťovna vyplatila škodu. Tyto penízky opět nejsou součástí společného jmění manželů.

Tak a teď, jak je to s dluhy. S těmi je to trochu složitější.

  • 710 Občanského zákoníku nám říká, že součástí společného jmění manželů jsou dluhy převzaté za trvání manželství. To vypadá zdánlivě jednoduše.

Takže do společného jmění nepatří dluhy, které vznikly jednomu z manželů před vznikem manželství, tedy před uzavřením sňatku. Ale pozor. I tyto dluhy mohou být uspokojovány jak z výlučného majetku dlužníka, tak ze společného jmění manželů.

V praxi se často setkáváme se tím, že manželé pak hradí dluhy, které vznikly ještě dřív, než se vůbec poznali. Rada je kupodivu jednoduchá. Je potřeba uzavřít notářský zápis o tom, že v jejich případě sňatkem společné jmění manželů nevznikne. Říká se tomu režim oddělených jmění. Notářský zápis je tady velmi důležitý, protože se zapisuje do rejstříku, kam musí exekutor nahlédnout, než zahájí exekuci.

Do společného jmění nepatří také dluhy, které vznikly po sňatku, pokud vznikly bez vědomí druhého z manželů, aniž se jednalo o obstarání každodenních či běžných potřeb rodiny. Tady je potřeba říct, že banky nevyžadují souhlas u dluhů do 300 000,- Kč. Také je nutné, aby ten manžel, který s úvěrem nesouhlasil, svůj nesouhlas vyjádřil písemně ihned, jakmile se o vzniku úvěru dozvěděl. Pokud to neudělá, bude dluh spadat do společného jmění manželů.

A poslední dva typy dluhů, které nepatří do společného jmění, jsou veřejnoprávní dluhy, například dluhy na daních a pokuty. A dluhy, které se týkají majetku náležejícího výhradně jednomu z manželů a v rozsahu, který přesahuje zisky z tohoto majetku, např. hypotéka z bytu, který vlastní jen jeden z manželů, a který pronajímá. 

Ing. Romana Nitková

PR, marketing
Tel.: 605 073 218 E-mail: ~hzk4Z2f4mxy.Z4WHiEo8~l4YanBZd54Ys