Druhá polovina rozhovoru s Martinou Krejčířovou
14. června 2021 Charita Přerov

Druhá polovina rozhovoru s Martinou Krejčířovou

Přinášíme Vám další díl rozhovoru s vedoucí služeb Setkávání seniorů SPOLU a Občanské poradny a poradny pro dlužníky Martinou Krejčířovou.

  1. Na co jste opravdu hrdá za dobu působení v Charitě Přerov?
    V Občanské poradně a poradně pro dlužníky asi na úspěšnost našich insolvenčních návrhů. Když vezmete, že jsme v loňském roce podali 121 insolvenčních návrhů a pouze 4 soud nepovolil, tak je to docela vysoká úspěšnost

    Na službe Spolusetkávání seniorů SPOLU jednoznačně na atmosféru, která v centru vládne. Někteří naši klienti říkají, že si k nám chodí pro úsměv a dobrou náladu, a to je ta největší pochvala, které se nám může dostat.
  2. Neustále se setkáváte se svým týmem s neobyčejnými příběhy lidí v nouzi. Je nějaký, který Vás opravdu vzal za srdce?
    V Občanské poradně a poradně pro dlužníky to byl příběh klientky, která je příkladem toho, jak snadné je dostat se do dluhů. Mojí klientkou je  paní, která je jen o něco málo starší než já. Na poradnu se v roce 2019 obrátila její dcera, která v té době byla už její opatrovnicí. U klientky se totiž v posledních letech rozvinula nemoc, která znemožňuje, aby jednala sama za sebe. V době, kdy klientka ještě byla plně svéprávná, přijala dědictví po své zemřelé matce. Klientka sama neměla žádné dluhy. Za to její rodiče měli dluhů spoustu. Možná z lásky k otci nebo proto, že pořádně neporozuměla situaci, klientka dědictví po matce přijala. A tím se dostala do exekucí, které ohrozily její vlastní bydlení. Když v roce 2019 otec klientky zemřel, rozhodla se opatrovnice celou situaci řešit oddlužením.Když jdete do oddlužení a máte nemovitost, vždycky existuje riziko, že o tu nemovitost přijdete a to riziko není malé.
    Naštěstí pro klientku existuje v zákoně tzv. ochrana obydlí. Posuzuje se hodnota vaší nemovitosti a hodnota obydlí. Ta se stanovuje podle speciální vyhlášky. Právě tak tomu bylo i u naší klientky. Klientce bylo nakonec letos v dubnu schváleno oddlužení. Dluhy po rodičích sice zaplatí, ale nepřijde o svůj vlastní dům, svou střechu nad hlavou. A nejdéle za tři roky bude moci žít zase normálně, bez strachu z věřitelů.
  3. Setkáváte se ve své práci s předsudky?
    Jsem upřímně ráda, že možnost oddlužení existuje a vždycky mě mrzí, když se, a někdy i u vzdělaných lidí, setkávám s názorem, že si to ti lidé zavinili sami, že by žádné oddlužení být nemělo, že je to nespravedlivé a podobně. Netvrdím, že všichni naši klienti jsou nevinní. To určitě ne. Opravdu je dost takových, kteří se do dluhů dostali vlastním přičiněním. Ale je také řada těch, které zadlužili jejich příbuzní, kteří se stali obětí podvodníků nebo se jen prostě dostali do situace, kdy neměli na běžné věci jako je bydlení a jídlo. Nakonec možnost odpuštění dluhů, tzv. milostivé léto, zná i Bible, a ta by měla být inspirací i pro naši současnou společnost.

    Na službě Setkávání seniorů SPOLU se to už nestává, ale na začátku jsem se setkávala u některých seniorů s představou, že naše služba je pouze pro věřící, a když nechodí do kostela, že k nám přijít nemohou. Bylo to asi tím, že sídlíme ve farní budově, ale tohle se nám podařilo docela rychle překonat.

Děkujeme moc za poutavý rozhovor.