Charita Přerov spustila e-nocsezenku. Jak funguje?
22. února 2021 Charita Přerov

Charita Přerov spustila e-nocsezenku. Jak funguje?

Nízkoprahové denní centrum Lorenc  za podpory Magistrátu města Přerova pro občany bez stálého přístřeší provozuje v nehostinném počasí noční sedárnu. V současné době v Přerově není k dispozici noclehárna, a tak sedárna Charity Přerov je alespoň částečnou kompenzací pro lidi bez přístřeší.

Nízkoprahové denní centrum Lorenc (NDC) pro několik klientů dohodla možnost pobytu v azylových domech. Někteří využili zimního iglú. Ostatní jsou odkázáni v nehostinných zimních nocích na možnosti sedárny. Podle vedoucí Adély Trumberové zatím nemají hlášeno žádné umrznutí. „Zatím nemáme informace o tom, že by někdo venku umrznul. S mrazivým počasím jsou však spojeny i jiné zdravotní potíže. Naši klienti se potýkají se zdravotními komplikacemi a nehostinné počasí je pro ně některé z nich rizikové.“

„Spolupráce s městem Přerovem si velmi vážíme. Počasí se však neohlíží na finanční prostředky stanovené smlouvou. Naše společné síly pokryjí jen část chodu noční sedárny. Proto, abychom mohli navýšit počty nocí, kdy bude sedárna otevřena, je tu projekt E-nocsezenka, kterou si můžete zakoupit, a kterou věnujete část vlastního tepla.“ Uvádí NDC Lorenc Adéla Trumberová.

Charita Přerov sedárnu NDC nad rámec zimního období otevírá během roku v případě velmi nepříznivého až ohrožujícího počasí.V loňském roce jsme sedárnu otevřeli i mimo zimní období. V noci ze 14. na 15. října, kdy byl v Přerově vyhlášen 3. povodňový stupeň, poskytla bezpečí 5 lidem, kteří byli v přímém ohrožení. Našim cílem je, aby tito lidé mohli u nás najít útočiště i v krizových dnech během celého roku.“ Doplňuje ředitelka Charity Přerov Mgr. Alena Pizúrová.

Noční sedárna se dle smlouvy s městem Přerovem pro občany bez přístřeší otevírá v případě, kdy teplota klesá pod -3°C a je předpoklad, že půjde stále do mínusových hodnot. „Jsou také dny, kdy se teplota pohybuje okolo 0 °C a prší, sněží či jsou špatné povětrnostní podmínky. Právě pro tyto dny je tu E-nocsezenka,“ dodává vedoucí služby NDC Lorenc.

Ti, kteří by chtěli noční sedárnu podpořit prostřednictvím E-nocsezenky mohou tak učinit libovolnou finanční částkou na účet Charity Přerov 34536831/0100 s variabilním symbolem 1291. Podrobné informace jsou uvedeny na webových stránkách Charity Přerov: https://www.prerov.charita.cz/e-noclezenka/

„Díky E-nocsezenka můžeme sedárnu pro klienty otevřít nad rámec a poskytnout jim teplé zázemí a stravu. Každému, kdo prostřednictvím E-nocsezenka daruje kus vlastního tepla, děkujeme.“ Shrnuje závěrem Adéla Trumberová.

Ing. Romana Nitková

PR, marketing
Tel.: 605 073 218 E-mail: ~hzk4Z2f4mxy.Z4WHiEo8~l4YanBZd54Ys