Postní almužna 2018

„Kdo se modlí, ať se postí. Kdo se postí, ať je milosrdný.“

S postní dobou přichází opět možnost zapojit se do Postní almužny, přispět tak dobré věci a trochu na sobě zapracovat.

Vánoční balíčky na Ukrajinu byly doručeny

I letos proběhla akce vánoční balíček na Ukrajinu. Během tří týdnů od zveřejnění dárci obdarovali celkem 341 dětí v destinacích Lopatyn, Bortniky, Ternopil a Kolamyja.

Národní potravinová sbírka 2017

V sobotu 11. listopadu jsme se zapojili do Národní potravinové sbírky v prodejně Tesco na tř. 17. listopadu. Vybralo se rekordních 503 kg potravin a 36 kg drogistického zboží.

Vánoční balíček pro děti z Ukrajiny

I letošní podzim se můžete zapojit do tradiční darovací akce a potěšit ukrajinské děti z dětských domovů a chudých rodin.

Potraviny pomáhají i v Oblastní charitě Přerov

V sobotu 12. 11. probíhala po celé ČR Národní potravinová sbírka, do které se letos zapojila i Oblastní charita Přerov.

Vánoční balíčky pro děti na Ukrajině

Již tradičně se zájemci mohou zapojit do projektu Vánoční balíček pro děti na Ukrajině. Jedná se o pomoc dětem v dětských domovech a ze sociálně slabých rodin, se kterými spolupracuje Arcidiecézní charita Olomouc.

Uskutečnila se pouť charitních pracovníků na sv. Hostýn

V sobotu 3. září se uskutečnila pouť charitních pracovníků, dobrovolníků a jejich rodin na sv. Hostýně.

Postní almužna 2016

Již od roku 2009 se koná akce Postní almužna v diecézích naší republiky. Spojuje v sobě aspekty osobního duchovního růstu a konkrétní pomoci druhým. Do tzv. postniček (postních pokladniček) putují peníze z odřeknutého luxusu (z toho, co je sice dobré, ale nezbytně to ke svému životu nepotřebujeme a v rámci postního snažení se toho chceme vzdát). Tento obnos pomáhá lidem, kteří žijí kolem nás (v našem děkanátu) a naši pomoc potřebují. Jejich život se tak stává o něco menším břemenem a dostává se více prostoru radosti a vděčnosti.

"Mikulášské" potraviny

Na svátek sv. Mikuláše většinou očekáváme, že budeme obdarováni. Letos si lidé v přerovských kostelech a okolí mohli vyzkoušet, jaké to je být přímo svatým Mikulášem – člověkem štědrým a ochotným se rozdělit.

Zaměstnanci charit se "obnovovali"

Ve čtvrtek 12. listopadu proběhla v Přerově na centru SONUS malá duchovní obnova pro všechny zaměstnance charit. Každý chtěl vědět, jak že se to má se Štěstím, které začíná uvnitř, které bylo tématem obnovy, a tak bylo nabito.

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.