Romské komunitní centrum Lačo jilo – Dobré srdce

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež

Kojetínská ul. 1946
750 02 Přerov
Email: rkc@prerov.charita.cz

Vedoucí centra: Pavlína Mirgová

Návštěvní hodiny:
Po – Pá  12:30 – 16:30 hod.

Poslání

Posláním RKC Lačo Jilo je poskytovat zázemí, pomoc a podporu dětem a mládeži, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci. Chceme pro ně vytvářet bezpečné a podnětné prostředí, nabídnout podporu a odbornou pomoc a předcházet sociálnímu vyloučení. Centrum slouží ke smysluplnému využívání volného času, vytváří prostor pro aktivity dětí a mládeže.

Služby RKC Lačo Jilo jsou poskytovány v ambulantní formě, především v lokalitě Kojetínská, Přerov. Jsou bezplatné a anonymní.

Cíl

Cílem služby je poskytovat a nabízet dětem a mládeži (zejména romským) vhodné využití volného času, předcházet a snižovat rizika související se způsobem života v komunitě, umožňovat jim lépe se orientovat v běžném životě a pomáhat řešit jejich vlastní problémy. Vycházíme z individuálních potřeb  klientů.

Komu je služba určena

RKC Lačo Jilo je určeno pro děti a mládež ve věku 6 –18 let ze sociálně znevýhodněného prostředí (především z lokality Kojetínská), které jsou vzhledem ke svému zdravotnímu stavu schopny se do aktivit zapojit.

Poskytované služby

• výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti (besedy, sportovní aktivity, výtvarné a rukodělné činnosti, hra na hudební nástroje, deskové a společenské hry, výuka práce s PC, nabízíme také možnost individuálního doučování a pomoc s přípravou na vyučování)
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím (společenské a kulturní akce)
  • sociálně terapeutické činnosti (jednání ve škole, s úřady, podpora k přebírání zodpovědnosti za svá rozhodnutí)