Charitní pečovatelská služba

Kapacita služby: 110 klientů, 270 hodin přímé péče týdně

Prezentace o Charitní pečovatelské službě.pptx

Poslání

Posláním Charitní pečovatelské služby (dále jen CHPS) je poskytovat pomoc a podporu lidem se sníženou soběstačností při zvládání péče o vlastní osobu a domácnost, aby mohli žít dále ve svém domově. Služba je přizpůsobována individuálním potřebám uživatelů s důrazem na podporu samostatnosti a zachování důstojného způsobu života.

Cíle

Cílem služby je uživatel, který:

• může být doma
  • bude mít v domácnosti dobré podmínky (týká se podmínek, které může ovlivnit CHPS, a za předpokladu spolupráce s uživatelem)

Cílem služby je pracovník, který:

• vzdělává se podle svých profesních potřeb
  • poskytuje péči profesionálně
  • má potřebnou míru odbornosti při práci s PC
  • jezdí ve služebním autě podle dopravních předpisů

Cílem je služba, která:

• spolupracuje s Domácí zdravotní péčí OCHP zejména při doprovázení umírajících klientů v rámci Domácí hospicové péče OCHP
  • zabezpečuje pracovníkům podmínky pro výkon práce – podnětné školení, pravidelné supervize týmu, dobrý technický stav služebních vozidel

Komu je služba určena

CHPS je poskytována seniorům, osobám s chronickým onemocněním a osobám s tělesným postižením v jejich domácnostech, které mají sníženou soběstačnost v základních životních dovednostech a v důsledku toho se ocitly v nepříznivé sociální situaci. Služba je poskytována dospělým od 19 let věku.

Zásady

Lidský přístup

• K lidem přistupujeme citlivě, empaticky, zachováváme jejich důstojnost.

Partnerství a spolupráce

• Uživatele vnímáme jako rovnocenného partnera, jehož názory a rozhodnutí respektujeme.
  • Při poskytování služby spolupracujeme s uživatelem, dle jeho přání s rodinou a okruhem blízkých osob. V případě potřeby zajistíme kontakty na jiné odborné organizace.

Individuální přístup

• Služba se přizpůsobuje uživateli, jeho aktuálnímu stavu, měnícím se potřebám, a to v souladu s časovými, kapacitními, provozními a personálními možnostmi CHPS.

Kvalitní poskytování služby

• Službu poskytujeme odborně, v souladu s metodikami CHPS a podle zákonných norem ČR.
  • Poskytováním služby se snažíme podporovat sociální začleňování uživatele a předcházet sociálnímu vyloučení.

Etické a duchovní hodnoty

Úhrada

Klient si hradí pečovatelskou službu dle aktuálního ceníku: Ceník 1.2.2017.pdf. Ceny jsou jen částečnou úhradou skutečných nákladů.

Pečovatelská služba je poskytována v pracovní dny od 6:30 do 19:30 hod. Ve dnech pracovního volna je služba poskytována dle potřeb klienta v souladu s možnostmi CHPS.

Službu zajišťují pracovníci v sociálních službách, kteří absolvovali dle zákona o sociálních službách akreditovaný vzdělávací kurz a dochází do domácnosti klienta.

Úkony CHPS

• poradenství
  • pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
  • úkony osobní hygieny
  • poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy
  • pomoc při zajištění chodu domácnosti
  • zprostředkování kontaktů se společenským prostředím

Obce, ve kterých se služba poskytuje:

Beňov, Bochoř, Brodek u Přerova, Buk, Citov, Císařov, Čechy, Čekyně, Čelechovice, Dluhonice, Dobrčice, Domaželice, Dřevohostice, Grymov, Henčlov, Horní Moštěnice, Hradčany, Ivaň, Klopotovice, Kokory, Kozlovice, Křtomil, Lazníky, Lhotka, Lipová, Líšná, Luková, Lýsky, Majetín, Nahošovice, Nelešovice, Oplocany, Pavlovice u Přerova, Penčice, Podolí, Popovice, Prosenice, Prusy, Předmostí, Přerov, Přestavlky, Radkovy, Radslavice, Radvanice, Rokytnice u Přerova, Říkovice, Sobíšky, Stará Ves, Suchonice, Sušice, Šišma, Tovačov, Troubky, Tučín, Turovice, Újezdec, Věžky, Vinary, Vlkoš, Zábeštní Lhota, Želatovice, Žeravice - Čekyně.

Přerovský děkanát

Více informací o Charitní pečovatelské službě získáte z  Pravidla CHPS.pdf, jejichž součástí jsou pravidla pro podávání a vyřizování stížností