Vánoční balíček na Ukrajinu

Již po osmé se můžeme připojit k vánoční akci Balíček pro děti na Ukrajině. Jedná se o jednorázové osobní obdarování, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran.

Od 1. 11. 2015 bude možnost vybrat si z databáze vytipovaných dětí to, které chce zájemce obdarovat. Svůj výběr zájemce nahlásí pastorační asistentce Mgr. Emilii Šmídové.

Na stránkách http://www.darky.jsemvidet.eu/ budou uvedeny informace o daném dítěti (věk, výška, zájmy apod.). Na základě těchto informací pak zájemce (jednotlivec, rodina, přátelé, společenství…) vytvoří vánoční balíček v hodnotě asi 1 000 Kč (+/- 100,-).

Balíček může obsahovat:

• něco pro radost na úrovni věku (hra, hračka, autíčko, panenka, stavebnice apod., tak, aby to bylo pochopitelné pro děti, které si nebudou moci přečíst návod v češtině) nejsou vhodné knihy – jsou těžké a je tam jazyková bariéra, rovněž by nebyly vhodné kapesní nože a dětské zbraně na hraní – možné problémy při rentgenové kontrole na hranicích
  • něco na oblečení – vhodné jsou: mikiny, trička, halenky, ponožky, čepice, rukavice, svetry, může být i spodní prádlo apod.  Na základě rozměrů z webové adresy uvedené výše.
  • nějaké sladkosti v originálních obalech, které vydrží dlouhou přepravu a které mají dostatečně dlouhou dobu použitelnosti. Není vhodné čerstvé ovoce nebo cokoliv, co by mohlo poškodit a znečistit ostatní věci
  • dále jsou vhodné věci do školy, pastelky, barvičky, fixy, propisky, pentilky, pro malé omalovánky, kružítka, penály, kalkulačka .atd.)
  • pěkné přání k vánocům, které nebude atakem na city nebo které by nějak poukazovalo na jejich problémy typu: „Nic si z toho nedělej, že nemáš rodiče nebo že jsi v dětském domově!“ apod. Přání by mělo být pěkné, milé a osobní, ale nemělo by příjemce „roztesknit“. Samozřejmě je nejlepší, aby přání bylo napsáno rusky nebo ukrajinsky a azbukou. (Děti na Ukrajině jsou velmi silně věřící, určitě by je potěšilo přání ve formě skládacího betlémku nebo něco podobného a určitě by si ho schovali dlouhou dobu)
  • do balíčků je možné dát jen věci nové ovšem bez visaček či cenovek (možné problémy na hranicích)!!! Neposílejte, prosíme, věci již použité, byť jen krátkou dobu, děkujeme za pochopení.
  • do balíčku není možné vkládat věci nevhodné pro děti, nezákonné či v nesouladu s Kodexem Charity

Balíček zájemce odevzdá do 7. 12. 2015 na Oblastní charitu Přerov, odkud bude dopraven dále.

Nebojme se věnovat vánoční radost a naději. Obdarujeme tím nejen druhé, ale i sebe, vždyť naše srdce roste dáváním.

Kontaktní osoba:

Mgr. Emilie Šmídová