Úspěch děvčat z RKC Lačo jilo

V Hranicích na Moravě se dne 15.11.2014 konala taneční soutěž Terne čercheňa 2014, které se účastnilo i 9 děvčat z RKC Lačo jilo a to ve dvou kategoriích: 1) Čardáš 2) Hip-hop, ve kterých zaznamenala velký úspěch.

V sobotu 15. listopadu skupina devíti děvčat z RKC Lačo jilo a dvou pracovnic nastoupila do rychlíku směr Hranice na Moravě, kde se ve sportovní hale setkalo 26 tanečních souborů z celé Moravy a Slezska, aby předvedly své umění, nadání a souhru v tanečních vystoupeních. Bylo to místo, kde se mísily staré romské tradice i nové taneční směry, kterým se mladí lidé věnují.

Po zápisu do docházkové listiny čekalo tanečnice rychlé převlečení do tanečních úborů, poslední úpravy a pak už přesunutí na taneční parket. Když se rozezněly první tóny čardáše Jali Dali zpívaného olašskou zpěvačkou Nótár Mary, do žil čtyř děvčat z taneční skupiny Lače Jilorka (Dobrá srdíčka) vjel nehasnoucí romský temperament, který prozářil celý sál a oživil publikum, jež začalo jásat spolu s našimi tanečnicemi. Jedna taneční kreace střídala druhou, sólové výstupy nahrazovaly skupinové kroky. S posledním tónem a závěrečnou pózou se strhl obrovský potlesk a jásot, který byl prvotní odměnou pro naše tanečnice. Jeden potlesk vystřídal druhý, když vzápětí nastoupila naše druhá taneční skupina Owen style. Pětice tanečnic z této skupiny vyměnila temperamentní Čardáš za vzdorovitý a nebojácný Hip-hop. Hudební remix střídal klidnější hudbu s tvrdším stylem vyjadřujícím odvahu nebát se jít svým vlastním směrem, kterou zrcadlily i taneční kreace plné energie, odhodlání, prudkosti a síly. Publikum bylo ohromeno, s jakým odhodláním se naše tanečnice do tance pustily, jak výborně se jim podařilo ztvárnit pocity a emoce, které v nich hudba vzbuzovala. Jejich pohyby jasně a zřetelně mluvily za ně.

Po předvedení všech 26 skupin následovala přibližně hodinová diskotéka, do níž se zapojili téměř všichni přítomní. Po ní následovalo s napětím očekávané vyhlášení výsledků. Nejprve byly vyhlášeny výsledky kategorie čardáše: Na čtvrtém, třetím ani druhém místě se naše taneční skupina Lače Jilorka neumístila, což ještě více vystupňovalo napětí. S vyhlášením prvního místa nás všechny ale zaplavila obrovská radost a úleva. Děvčata si i se svými vedoucími šly převzít vytouženou a zaslouženou odměnu, která byla výsledkem jejich několikaměsíční tvrdé práce a mnoha hodin intenzivního tréninků. Po obrovském potlesku a společném focení byly hlášeny výsledky kategorie hip-hop. Název skupiny Owen style zazněl při vyhlášení druhého místa a i on sklidil potlesk a jásot. Děvčata byla za obsazení druhého místa ráda a náležitě si slávu užívala, i když se v koutku jejich srdcí našlo malé místečko i pro zklamání, protože byly žhavými favoritkami na zlatou pozici. Přesto si ale radost z výhry odrážející jejich několikaměsíční intenzivní přípravu nenechaly vzít a domů si hrdě odvážely pohár i dárkový balík plný sladkostí.

Ten den jsme se všechny vrátily domů unavené, ale šťastné z tak velkého úspěchu.

Mgr. Jana Jeklová - pracovnice RKC Lačo jilo

Lače jilore Lače jilore Owen style První místo Druhé místo

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.