Proběhla Romská pouť

V sobotu 17. 9. 2016 se na Svatém Kopečku konala již tradiční Romská pouť, tentokráte její 18. ročník. Na tuto duchovně kulturní akci, která byla zahájena pěší poutí ze Samotíšek a mši sv. v bazilice slouženou romským římskokatolickým knězem Vojtěchem Vágai, dorazila mezi přibližně šesti set Romy také skupina Romů z Přerova.

Do akce se zapojilo i RKC Lačo jilo – Dobré srdce Oblastní Charity Přerov, které podpořilo Romskou pouť aktivní účastí taneční skupiny Lače jilorka (dobrá srdíčka) na odpoledním kulturním programu. Děvčata z taneční skupiny představila účastníkům soubor tří rytmických čardášů, které protkala svým temperamentem, odhodláním a radostí. U publika sklidila velký úspěch a bouřlivý potlesk, jež jim byly odměnou za náročné přípravy. Kromě duchovního a kulturního programu probíhal také v prostorách ambitů za bazilikou i doprovodný program pro děti zahrnující nejrozmanitější soutěže, tvořivé činnosti i oblíbené dětské atrakce.

Akce byla zaměřená na podporu romských tradic, umění i víry a vzájemné obohacování majoritní i minoritní kultury. Stala se také místem setkání, společných zážitků a navazování nových vztahů. Pro mnohé účastníky byla i jedinečným zážitkem a obdarovala je nezapomenutelnými zážitky.

IMG_1073 IMG_1082

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.