Proběhla Romská pouť

V sobotu 17. 9. 2016 se na Svatém Kopečku konala již tradiční Romská pouť, tentokráte její 18. ročník. Na tuto duchovně kulturní akci, která byla zahájena pěší poutí ze Samotíšek a mši sv. v bazilice slouženou romským římskokatolickým knězem Vojtěchem Vágai, dorazila mezi přibližně šesti set Romy také skupina Romů z Přerova.

Do akce se zapojilo i RKC Lačo jilo – Dobré srdce Oblastní Charity Přerov, které podpořilo Romskou pouť aktivní účastí taneční skupiny Lače jilorka (dobrá srdíčka) na odpoledním kulturním programu. Děvčata z taneční skupiny představila účastníkům soubor tří rytmických čardášů, které protkala svým temperamentem, odhodláním a radostí. U publika sklidila velký úspěch a bouřlivý potlesk, jež jim byly odměnou za náročné přípravy. Kromě duchovního a kulturního programu probíhal také v prostorách ambitů za bazilikou i doprovodný program pro děti zahrnující nejrozmanitější soutěže, tvořivé činnosti i oblíbené dětské atrakce.

Akce byla zaměřená na podporu romských tradic, umění i víry a vzájemné obohacování majoritní i minoritní kultury. Stala se také místem setkání, společných zážitků a navazování nových vztahů. Pro mnohé účastníky byla i jedinečným zážitkem a obdarovala je nezapomenutelnými zážitky.

IMG_1073 IMG_1082