Pracovníci OCHP absolvovali školení v první pomoci

Pracovníci Charitní pečovatelské služby a Romského komunitního centra Žížalka a Lačo Jilo absolvovali školení s názvem Základy první pomoci pro pracovníky v pomáhajících profesích. Školící akce se konala v sobotu 8. 10. 2016 od 9:00 do 16:00 hodin a vedl ji lektor Mgr. Radim Holek.

Pracovníci se naučili základní postup při poskytování první pomoci: co dělat, když najdu člověka, který potřebuje pomoc, jak zavolat RZP (trénink telefonování), jaké informace mi poskytne operátor na RZS, jak neodkladně zahájit resuscitaci. Všichni pracovníci si vyzkoušeli resuscitaci a práci s defibrilátorem AED, zájemci mohli vyzkoušet i umělé dýchaní. Lektor pracovníky seznámil s odlišnostmi při poskytování pomoci u kojenců, malých dětí, dospělých a seniorů. V odpoledních hodinách se pracovníci dozvěděli důležité informace o koronárních srdečních onemocněních, cévních mozkových příhodách, křečích, diabetu, hypoglykémii.

Pracovníci velmi ocenili profesionální přístup lektora, možnost si vše vyzkoušet a diskutovat. Školení naplnilo očekávání posluchačů a potřebu organizace – mít v terénní službě pracovníky, kteří jsou schopní poskytnout kvalitní první pomoc.

DSCN2247 DSCN2249 DSCN2252 DSCN2253 DSCN2255

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.