Postní almužna 2018

„Kdo se modlí, ať se postí. Kdo se postí, ať je milosrdný.“

S postní dobou přichází opět možnost zapojit se do Postní almužny, přispět tak dobré věci a trochu na sobě zapracovat.

Postní pokladničku si můžete vyzvednout ve svém kostele. Podobně jako adventní věnec v adventu se tato pokladnička může stát symbolem postní doby a jejího prožívání. Vhazují se do ní peníze, které jsme ušetřili na tom, co jsme si odřekli (sladkosti, kávu, časopisy…). Moje snažení tak získává rozměr konkrétní pomoci potřebným, kteří žijí (často skrytě) kolem mě. Pokladničku je potřeba donést na Květnou neděli (25. 3.) zpět do kostela. Částka ze všech pokladniček bude sečtena a ve spolupráci s kněžími děkanátu i samotnými účastníky Postní almužny se z ní pomůže potřebným lidem v nouzi.

Loňský výtěžek pomohl 8 osobám a rodinám, které se ocitli v tíživé situaci. Všem zapojeným ze srdce děkujeme a přejeme všem požehnanou postní dobu.

Duchovní slůvko

Počkej na svou duši. Nestíhá tvé vysoké tempo. Snaží se tě sledovat, ale není nastavená na tak hektický a trochu drsný způsob zacházení. Zpomal. Zastav se. Dopřej své duši čas, aby tě mohla dohonit a opět se usadit u tebe. Bydlí tam. Má u tebe své místo a ty bez ní nejsi zcela sám sebou. Patříte k sobě. Ty a Tvá duše. To ona Tě přivádí ke kráse, dobru a ke správným věcem. Počkej na ni, prosím.

Schopnost zastavit se, ztišit se, být sám se sebou je vzácná. Ovládá ji čím dál míň lidí. A je to k naší vlastní škodě. Nedokážeme-li být v tichu, zpomalit, je to znamením, že se vyhýbáme – sami sobě. Čas léta, odpočinku, dovolených, nových zážitků, je zároveň časem výzev. Udělat jednou věci jinak než obvykle. Vrátit se k tomu, co jsme dělali dřív a působilo nám to radost. Zkusit to prostě jinak. Nebo opět tak, jak jsem to dělal dřív.

Zpomal. Bůh v nebi také nepospíchá. Nejsi odpovědný za to, abys všechno udělal ty.
Rozděl si velkou práci na několik malých částí. Jestliže Bůh stvořil svět postupně, můžeš to ty udělat lépe?
Dopřej si čas, abys mohl žasnout. Bez úžasu je život pouhou existencí.
Jednou za čas a pomalu si vypočítej všechny své dary, všechna svá obdarování.
Sedávej někdy potmě. Naučí tě to vidět a slyšet, vnímat a čichat.
Mluv pomaleji. Mluv méně. Nemluv. Komunikace se neměří slovy.
Naslouchej slovům, která říkáš, zvláště když se modlíš.
Udělej si čas na čtení Bible, poezie, dobrých knih. Přemýšlivé čtení obohacuje.
Udělej si čas, aby sis hrál. Dělej někdy věci, které děláš rád. Na věku nezáleží. Dítě ve tvém nitru se potřebuje zotavit.