OCHP uspořádala školení pro pracovníky Charitní ošetřovatelské a pečovatelské služby

Dne 2. 4. 2016 proběhlo v naší organizaci školení Základy paliativní a hospicové péče v sociálních službách pro pracovníky z pečovatelské a ošetřovatelské služby. Lektorování se ujal Mgr. et Mgr. Miroslav Erdinger ze společnosti CURACIO EDUCATION s. r. o. a provedl skupinu 23 účastníků náročným tématem.

Školení bylo velmi zajímavé a přínosné nejen pro pracovní život, ale i pro osobní rovinu – témata smrti a umírání se týkají každého z nás.

Účastníci školení byli seznámeni s rozdílem kurativní a paliativní medicíny a se základními filosofickými a etickými otázkami paliativní a hospicové péče včetně její historie. Dále nás lektor provedl tématem současných možností paliativní a hospicové péče, aktuální situací v ČR, základními zásadami komunikace s klienty v terminálních stádiích života a prací s rodinou a blízkými.

Pracovníci hodnotili školení velmi kladně, líbil se jim osobitý styl projevu lektora a jeho příklady z praxe.

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.