OCHP uspořádala školení pro pracovníky Charitní ošetřovatelské a Charitní pečovatelské služby

Dne 14. 5. 2016 proběhlo v naší organizaci školení Doprovázení umírajících a práce s pozůstalými v sociálních službách, které volně navazovalo na školení Základy paliativní a hospicové péče v sociálních službách konané 2. 4. 2016  pro pracovníky z pečovatelské a ošetřovatelské služby. Obě vzdělávací aktivity přednášel Mgr. et Mgr. Miroslav Erdinger ze společnosti CURACIO EDUCATION s. r. o..

Školení se zúčastnilo celkem 24 osob: pracovníci v sociálních službách, zdravotní sestry, sociální pracovníci a ředitelka Oblastní charity Přerov. Obsahem vzdělávání bylo seznámit posluchače s procesem umírání a jeho fázemi, psychickým prožíváním umírajícího a blízkého, doprovázením umírajícího a jeho rodiny, rituály kolem smrti, etickými a spirituálními aspekty v doprovázení, posledním rozloučením, jednáními s pozůstalými.

Téma smrti a doprovázení umírajících bylo pro posluchače emočně velmi náročné, ale díky skvělému přednesu lektora, jeho přístupu a příklady z jeho osobního života bylo téma zvládnutelné pro všechny.

DSCN2147DSCN2152

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.