Ocenění našich dobrovolnic cenou Křesadlo

Křesadlo – cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci.

Tak zní název ocenění, kterým olomoucký kraj odměňuje dobrovolníky z řad sociální služeb, volnočasových aktivit, zdravotnictví, ekologických aktivit, humanitární pomoci a rozvojových projektů a dobrovolných hasičů. Nominovat na toto ocenění mohou organizace i jednotlivci. Letos jsme se rozhodli přihlásit naše dvě dobrovolnice paní Marii Hučínovou a Cyrilu Punčochářovou.

Už přes 20 let se věnují v Oblastní charitě Přerov dobrovolnické činnosti - vedou dětský charitní šatník, který provozujeme v garáži na faře v Předmostí. Bez našich dobrovolnic by šatník jen stěží fungoval. Není to práce jednoduchá – kromě třídění a uspořádání materiálu se zde setkávají s nejrůznějšími skupinami lidí, se kterými je potřeba vycházet. Službě se věrně věnují i přes mnohé potíže. Snad i proto se porota rozhodla tyto dobrovolnice odměnit cenou Křesadlo. Převzetí proběhlo v pátek 18. 12. 2015 v arcibiskupském paláci v Olomouci. Bylo představeno celkem 8 oceněných, o kterých jsme shlédli krátký filmový medailonek o jejich konkrétní službě. Letos k ocenění přibyla ještě cena GOAL, která umožní 3 oceněným prožít týden v dobrovolnických organizacích v Kentucky v USA. Je to příležitost poznat, jak funguje dobrovolnická činnost na jiném kontinentu. Součástí předávání cen byl i předvánoční koncert Petry Janů. Celý večer se nesl ve velmi příjemné a radostné atmosféře.

Rádi bychom našim milým a oceněným dobrovolnicím poděkovali za jejich věrnou službu, kterou Charitě prokazují.

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.