Oblastní charita Přerov předchází syndromu vyhoření

Pracovníci Oblastní charity Přerov vyjeli na dva dny na Svatý Hostýn, kde se zúčastnili školení Prevence syndromu vyhoření. Akce proběhla v pátek 19. 5. a v sobotu 20. 5. 2017.

Školení vedl lektor Mgr. et Mgr. Miroslav Erdinger, který pracuje pod vzdělávací organizací Curacio Education s. r. o.

V rámci školení se pracovníci (zdravotní sestry, pracovníci v sociálních službách a sociální pracovníci) dozvěděli teoretický základ o syndromu vyhoření a jak mu předcházet, přemýšleli o hranicích mezi soukromým a pracovním životem, nahlédli do autodiagnostiky, připomenuli si důležitost supervize pro tým i jednotlivce. Dále se pracovníci zamýšleli nad svými pracovními vztahy – kdo jsem já, kladli si otázky na vědomí své hodnoty a jedinečnosti, přijetí sebe. Lektor se dotknul témat únavy, deprese, zátěže, dobrý versus špatný stres. Na závěr školení si pracovníci mohli vyzkoušet řízené praktické techniky práce na sobě.

Pro pracovníky bylo připravené páteční večerní pohoštění. Byl jim nabídnut i duchovní rozměr akce – mše svatá, která se konala v sobotu ráno před školením.

Pracovníkům se akce líbila, oceňovali lidsky podané téma a hojné osobní příběhy lektora.

DSCN1879Pečovky1RKCLektorLektro2VyhlídkaSestry

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.