"Mikulášské" potraviny

Na svátek sv. Mikuláše většinou očekáváme, že budeme obdarováni. Letos si lidé v přerovských kostelech a okolí mohli vyzkoušet, jaké to je být přímo svatým Mikulášem – člověkem štědrým a ochotným se rozdělit.

Od 6. do 11. 12. pořádala Oblastní charita Přerov sbírku trvanlivých potravin na podporu lidí v nouzi. Lidé mohli svůj příspěvek donést přímo do kostela, kde se vybíralo do velkých košů, nebo v průběhu týdne na charitu či na faru. Do sbírky se zapojily i některé okolní farnosti (Horní Moštěnice, Beňov, Stará Ves, Kokory, Citov a Rokytnice). Nasbíralo se tak neuvěřitelných 2 586 kusů trvanlivých potravin. Na prvních místech se co do počtu umístily cukrovinky, v těsném závěsu za nimi těstoviny a nejrůznější druhy konzerv. Mezi „tradičními“ trvanlivými potravinami se letos objevilo i mléko, sádlo, kvasnice a jedno balení lega J. I s těmi jsme si poradili a vše doputovalo k potřebným lidem. Trvanlivé potraviny budou průběžně poskytovány rodinám a osobám v nouzi, se kterými Oblastní charita pracuje. Sbírka je pro naše pracovníky velkým ulehčením – můžeme potřebným rovnou poskytnout co je potřeba a nemusíme je doprovázet do obchodu.

V minulém roce se na Charitě shromáždilo 731 kusů trvanlivých potravin, které v průběhu zhruba 8 měsíců pomohly 52 rodinám a lidem v nouzi.

Svatý Mikuláš měl určitě velkou radost, že našlo tolik štědrých následovníků a pokračovatelů jeho díla. A nakonec ani ti nepřišli zkrátka – každý „Mikuláš“ si odnesl odměnu v podobě keramického andílka. Všem zapojeným dárcům patří velké a srdečné díky!

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.