Klub přátel Charity

Zveme farníky, klienty OCHP a všechny podporovatele a sympatizanty charitního díla do nově vznikajícího Klubu přátel Charity. Jedná se o neformální společenství všech, kteří jakýmkoli způsobem podporují charitní dílo a takto naplňují své křesťanské poslání lásky k bližnímu.

Charita jako organizace stojí na křesťanských základech a duchovní rozměr by v ní neměl chybět. Stejně tak by Charita měla být součástí farnosti, neboť z ní vychází a vyrůstá. K této vzájemné spolupráci a propojení (nejen s farností) chce přispět Klub přátel Charity. Je určen klientům, farníkům a všem podporovatelům a sympatizantům charitního díla.

Zájemci se mohou hlásit u pastoračního asistenta Charity a vybrat si způsob, kterým chtějí přispívat:

• Modlitbou – společnou i soukromou
  • Finančním či věcným darem
  • Dobrovolnickou činností – krátkodobou nebo dlouhodobou

Člen se vybraným způsobem zapojí do pomoci Charity a má-li zájem, může se s ostatními členy pravidelně setkávat v rámci Modliteb za Charitu, které probíhají každý měsíc (po modlitbě následuje společné posezení a sdílení, případně se lze setkávat v jednotlivých obcích, které jsou pro členy dostupnější). Setkávání však nejsou povinná. Charita pravidelně členy Klubu informuje o novinkách, dění a aktivitách v Charitě.

Vzájemně se tak budeme podporovat a motivovat na cestě pomoci druhým, která by měla být součástí života každého člověka.

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.