Dětský den

Ve středu 1. června 2016 se na dvoře ulice Kojetínská za spolupráce s organizacemi Člověk v tísni a Armáda spásy ČR uskutečnila akce Den dětí, během které si rodiny uživatelů mohly přijít a zasoutěžit spolu se svými dětmi na celkem šesti soutěžních stanovištích (skákání v pytli, naplňování nádoby s vodou, poznávání předmětů poslepu apod.). Součástí programu bylo také slavnostní otevřené nově zrekonstruované odpočinkové zóny s lavičkami, která se nachází v samém centru dvora lokality Kojetínská. V neposlední řadě vystoupily také tanečnice z nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Lačo jilo – Dobré srdce s ukázkami tradičního romského čardáše a moderního tance. O tuto akci byl velký zájem především ze strany dětí.

Programu se ale účastnili také rodiče, kteří pomáhali těm nejmenším dětem zvládnout všechny úkoly a zároveň slovně podporovali své děti při plnění záludných úkolů. Poté, co děti získaly razítko za splnění všech úkolů, mohly si za odměnu vyzvednout balíček s dobrotami. Akce se zúčastnilo celkem 5 uživatelských rodin. Uživatelé byli o akci informováni v rámci terénní činnosti ústně. Akce se konala od 13:30 hodin do 15:00 hodin, a to z důvodu přerušení programu v důsledku nepříznivého počasí. Předávání balíčků se poté přesunulo do prostor RKC, všechny děti tak stihly splnit úkoly a vyzvednout si odměnu.

Cílem této akce bylo vytvořit prostor pro setkávání uživatelských rodin a dalších obyvatel lokality. Hlavním významem akce bylo však oslavit Mezinárodní den dětí a tím upozornit na práva dětí, především na poskytnutí dobrých podmínek pro jejich zdravý vývoj, tedy na vývoj v důstojném prostředí, které dítěti dodává dostatek podpory a lásky. Mezinárodní den dětí se 1. června slavil v mnoha zemích již po 66. Jeho hlavním smyslem je šířit myšlenku, že děti jsou naše budoucnost a jak říkal již před mnoha desetiletími spisovatel George Bernard Shaw: „Mládí je nádherné - není větší zločin než ničit ho v dětech.“ Děti by měly mít tedy prostor pro své dětství, které je charakteristické pro svou bezstarostnost. O to, aby dětem zůstalo jejich dětství i v prostředí, jakým je sociálně vyloučená lokalita, usiluje také Romské komunitní centrum.

V Přerove dne 3. 6. 2016

Bc. Aneta Gerlová