Den Romů

Dne 8.4.2015 uspořádalo Romské komunitní centrum OCH Přerov a Armáda spásy společnou akci "Den Romů". Hlavním účelem této akce bylo připomenutí Mezinárodního dne Romů, který připadá právě na 8.dubna a byl ustanoven na 4. kongresu Mezinárodní romské unie ve Varšavě v roce 1990. V České republice probíhají tyto oslavy od roku 2001. V tento den by si měli účastníci oslav každoročně připomenout nejen romskou kulturu, původ a společné sjednocení Romů, ale zároveň dává všem příležitost zamyslet se nad postavením Romů ve společnosti, kteří musejí mnohdy čelit nelehké diskriminaci.

Celá akce se měla odehrávat ve dvorním traktu na Kojetínské ulici, ovšem vzhledem ke špatnému počasí se akce přesunula dle předchozí domluvy do tělocvičny na Základní školu Boženy Němcové v Přerově.

Po shromáždění všech účastníků následovalo jejich přivítání. Akci „Den Romů“ navštívila také PhDr. Renáta Köttnerová, která se dlouhodobě věnuje otázkám romské menšiny. V první části jsme pro děti připravily soutěže složené především ze sportovních aktivit, jako např. skok přes švihadlo, skok v pytli, házení na cíl aj., děti měly možnost nechat si namalovat obrázek na tělo. Za zvládnutí všech disciplín byly děti odměněny balíčkem se sladkostmi a drobnými dárky.   Pro zpestření jsme do programu zařadili vystoupení dvou tanečních skupin, dětské skupiny Lače jilorka, která se již delší dobu věnuje tradičnímu romskému tanci čardáši a street dance skupiny Owen Style.

Druhá část programu, na kterou všichni netrpělivě čekali, se odehrávala ve dvorním traktu Základní školy Boženy Němcové, kde byla se svým vystoupením připravena historická skupina Družina z Bukovíka. K navození správné dobové atmosféry přispěl postavený rytířský stan, dobový stůl a lavice s nádobím. Rytířská skupina si pro diváky připravila názornou ukázku historických zbraní a rytířského dobového oblečení. Poté shlédli všichni diváci šermířské umění přímo v akci. Výborným zakončením celé akce byla ohňová show, která byla pro všechny přihlížející strhujícím zážitkem. Účinkující předváděli nádherné kreace s ohněm, jejichž součástí bylo plivání a polykání ohně, což některým dětem doslova bralo dech. Rozloučení s Družinou z Bukovíka probíhalo za hlasitého potlesku obecenstva, a bylo také zakončením naší společné akce, která se všem účastníkům velmi líbila a sklidila pouze pozitivní ohlasy.

Soňa Andrésová, DiS.

Duchovní slůvko

Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Gal 5,22-23

Ježíš slíbil, že nám pošle Ducha Utěšitele. Že nás nenechá samotné. A Ježíš své sliby plní. Jenže Duch si vane, kam chce, těžko se ovlivňuje nebo přesvědčuje. Jak teda poznám, že i na mě Ježíš naplnil svůj příslib? Podle toho, že nesu ovoce. Dobrá zpráva pro ty, co jste se zděsili, protože se vám zdá, že nic z výše uvedeného ve vašem životě není:

Ovoce se nesklízí hned. Strom musí vyrůst, vykvést, ovoce musí dozrát. Všichni potřebujeme čas k růstu.

Ovoce musí mít na čem vyrůst. Potřebujeme mít pevné kořeny, silný kmen a větve. Jen silný a zdravý strom může přinášet dobré a zdravé ovoce.

Nejsme ředkvičky, které sklidíme už dva měsíce po výsevu. Ježíš nás přirovnává k vinné révě – a ta rodí až po několika letech tvrdé práce.

Ne každý strom nese všechno ovoce – jabloň rodí jen jabka, ne hrušky a třešně k tomu. Takže nezoufej, pokud dokážeš být laskavý, ale trpělivost ti není vlastní. I tak jsi dobrý strom.

Stromy a keře jsou krásné, i když zatím jen kvetou. I tak pohled na ně pohladí duši a vlije naději. Neboj se, tvůj čas přijde.